Alles wat je moet weten over internetsnelheden

Internetsnelheid is een van de grootste overwegingen bij het kiezen van een internet service provider. Het bepaalt niet alleen hoe snel je online taken kunt uitvoeren, maar ook hoeveel van die taken je netwerk tegelijk aankan. Tenzij je alleen woont en alleen op Facebook surft, heb je misschien meer dan de minimum snelheid nodig.

Hieronder bespreken we waarom internetsnelheid belangrijk is, hoe je je snelheid kunt controleren, en wat je kunt doen als ze niet snel genoeg is om je huishoudelijke verbindingsbehoeften aan te kunnen.

Alles wat je moet weten over internetsnelheden

 

Wat is internet snelheid en waarom is het belangrijk?

Onder internetsnelheid wordt verstaan hoeveel gegevens en informatie op een gegeven moment over het web kan worden overgebracht op een enkele verbinding. Dit is belangrijk voor consumenten omdat je internetsnelheid bepaalt welke soorten activiteiten je op het internet kunt doen, en ook met hoeveel apparaten je tegelijk verbinding kunt maken. Als je begrijpt hoe jij en je gezin thuis het internet gebruiken, kun je bepalen welke internetsnelheden je van je provider moet krijgen.

Is je internetsnelheid te traag, dan kun je problemen krijgen met het uitvoeren van taken op het web zoals het streamen van video, het spelen van videospelletjes of het uploaden van bestanden. Is hij te snel, dan betaal je misschien te veel voor internetdiensten.

Veel internet service providers adverteren met hun upload en download snelheden. Deze getallen zijn echter niet altijd nauwkeurig. Het is altijd een goed idee om je onderzoek te doen

Verklarende woordenlijst van internetsnelheden: termen die je moet kennen

 • Bij het begrijpen van internetsnelheden en hoe ze werken, is het handig je te wapenen met enkele handige definities:
 • Bandbreedte – Bandbreedte meet het totale aantal frequenties, of capaciteit, dat een netwerkverbinding op elk gegeven moment aankan. Met meer bandbreedte kunnen tegelijk meer gegevens door een bepaald netwerk worden overgebracht. Dit is belangrijk om te bepalen hoeveel apparaten tegelijk met het netwerk kunnen verbinden.
 • Breedband – Breedband vertelt je hoe snel gegevens kunnen worden overgebracht, wat de globale maat is voor de snelheid van je internetverbinding. Dit is belangrijk voor het bepalen van de snelheid waarmee je internet bepaalde taken kan uitvoeren, zoals het streamen van een film.
 • Bit – Internetsnelheid wordt gemeten in bits per seconde (bps). Dit is de kleinste eenheid van computerinformatie, dus zie je internetsnelheden vaak aangeduid als megabits per seconde (Mbps).
 • Byte – 1 byte is gelijk aan 8 bits. We gebruiken bytes om aan te geven hoeveel geheugen beschikbaar is of wordt overgedragen.
 • Download – Dit vertelt je hoe snel informatie van externe bronnen door je router ontvangen wordt.
 • Latency – Latency meet de vertraging in de gegevensoverdracht, en vertelt je hoe snel gegevens van een bron naar hun bestemming gaan. Internet verbindingstypes verschillen nogal wat op het gebied van latency. Zo zal 100 Mbps met een glasvezelverbinding veel minder vertragingen hebben voor taken, zoals Zoom vergaderingen, dan 100 Mbps met een satellietverbinding.
 • Mbps – “Megabits per seconde” is hoe we internetsnelheden meten. Dit getal geeft de bandbreedte van een internetverbinding weer, dat is hoeveel gegevens er per seconde kunnen worden overgebracht.
 • MBps – “Megabytes per seconde” meet de bestandsgrootte als we het hebben over hoeveel gegevens er per seconde overgebracht kunnen worden. Je ziet dit getal soms ook weergegeven als MB.
 • Modem – De modem is wat de toestellen op je privénetwerk verbindt met externe globale netwerken.
 • Ping – Een ping is een test die nagaat of een server bereikbaar is. De test stuurt een gegevenspakket naar de server om te zien of de gegevens terugkomen.
 • Ping tijd – Gemeten in milliseconden vertelt de ping tijd je hoe snel een gegevenspakket naar de server reist en weer terug. Als je verbinding het gegevensverzoek pas na een paar seconden registreert, kun je een vertraging in je verbinding zien.
 • Router – Dit stukje hardware is het centrum van privé internet netwerken. Het vergemakkelijkt alle verbindingen tussen apparaten en je netwerk.
 • Uploaden – Dit vertelt je hoe snel informatie van je netwerk naar externe netwerken wordt gestuurd.
  .

Bron: Overstappen internet provider

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest