Moet je een drone kopen?

Drones zijn toegankelijker dan ooit tevoren en zijn er nu in allerlei maten en prijsklassen. Maar voor je naar je portemonnee grijpt, zijn er een paar dingen die je misschien wilt overdenken.

Ongeacht waarom je een drone overweegt, veruit de grootste hindernis die je zult moeten nemen zijn de plaatselijke wetten en voorschriften voor drones.

Moet je een drone kopen

Er zijn een groot aantal drones op de markt, waaronder een groot aantal oudere modellen op de tweedehands markt. De meeste drones die we hieronder bespreken zijn gemaakt door DJI, die consequent de grootste sprongen in de technologie voor consumenten drones maakt (hoewel andere bedrijven zoals Parrot en Ryze ook de moeite waard zijn om te bekijken). Ze variëren van kleine FPV (first-person view) drones die ontworpen zijn voor racen en acrobatiek, tot drones die groot genoeg zijn om hele camera en gimbal systemen op te monteren voor professionele filmproductie.

Heb je meer geld te besteden of wil je een meer capabele drone dan zou je kunnen kijken naar modellen als de DJI Air serie (waaronder de Mavic Air), of de DJI Phantom serie. Deze drones hebben een veel groter laadvermogen, grotere batterijen, meer veiligheidsvoorzieningen zoals obstakelvermijdingssystemen, en bedieningselementen met een beeldscherm (in plaats van te vertrouwen op je smartphone of een FPV koptelefoon).

Aan de top staan drones als de DJI Mavic 3 met zijn high-end vervangbare cameramodule, en de DJI Inspire serie die ontworpen is voor filmmakers om grote camerasystemen mee te nemen. Tenzij je een gat van een paar duizend dollar in je zak hebt, zijn deze overkill voor je behoeften.

Veel bezitters van drones hebben weinig andere “reden” om hun drone te bezitten dan een interesse in vliegen, en daar is niets mis mee. Hier komen de goedkopere hobby- en FPV drones tot hun recht, die een betaalbare weg bieden naar een opwindend tijdverdrijf.

FPV drones zijn meestal ontworpen met snelheid en wendbaarheid in gedachten, waarbij vaak wordt afgezien van hoogwaardige camera’s en videobeelden ten gunste van lichtgewicht ontwerpen die snel draaien en versnellen. Hobby drones zoals de DJI Mini serie zijn minder wendbaar, maar kunnen wel een camera hebben waarmee je redelijk goede foto’s en video’s kunt maken die vergelijkbaar zijn met een smartphone.

Waarom je lensfilters met je drone moet gebruiken

Drones met een hoger laadvermogen leggen meer de nadruk op kwaliteitscamera’s, waarbij sommige voorzien zijn van gimbals voor vloeiende en stabiele video-opnamen. Veel van deze camera’s bevatten intelligente volgsystemen die je in beeld houden terwijl je in beweging bent, zoals tijdens het skiën of mountainbiken. Dit maakt ze beter geschikt voor liefhebbers van fotografie en videografie.

Drones hebben nut buiten het plezierig vliegen of om te fotograferen. Een voorbeeld zijn huiseigenaren die ze gebruiken om moeilijk bereikbare plaatsen te inspecteren, zoals dakgoten, daken, en boomtoppen. Wees je er alleen van bewust dat niet-commerciële drone-operators geen betaling voor hun diensten mogen ontvangen, en dat geldt ook voor commerciële fotografie.

Houd de kosten in perspectief

Hoewel FPV en hobbyistische drones vaak als betaalbaar worden gezien, pas op voor goedkope “vliegklare” drones die te mooi lijken om waar te zijn. Zoals elk goedkoop product zijn ook deze vaak van slechte bouwkwaliteit, met een zeer korte batterijlevensduur. Het geld dat je steekt in een goedkope drone die de eerste keer dat je hem gebruikt stuk gaat, zou je kunnen besteden aan een model van hogere kwaliteit of een FPV project dat je zelf kunt repareren.

Bron: Drone vergelijken

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest